Sardines escabetxades amb un toc picant

Recomanació

"Una gran manera de gaudir-les és sobre una llesca de pa amb tomàquet i un raig d'oli d'oliva"

Nivell dificultat Bàsic

Temps de preparació 25 minuts + mínim 24-48 hores de repòs

Recepta per a 6 persones

Preu econòmic

Ingredients

1/2 quilo de sardines (sense cap ni tripa)

200ml de vinagre de vi

300ml d'aigua

5 dents d'all

2 fulles de llorer

2 cullerades de pebre vermell dolç

1 bitxo

100gr de farina

Oli d'oliva

Instruccions

En primer lloc, posem una paella al foc amb un dit d'oli a foc mig.

Enfarinem i salem les sardines, i quan el foc estigui calent les fregim. A mesura que les traiem del foc, les anem col·locant en una cassola de fang o un recipient de vidre que sigui fons.

Un cop haguem fregit totes les sardines, en el mateix oli hi fregim els alls una mica xafats (ho podeu fer amb la mà o amb un ganivet), les fulles de llorer i el bitxo.

Passat un parell de minuts, hi afegim el pebre vermell i ho remenem durant 10 segons, seguidament hi afegim el vinagre i ho remenem tot plegat.

Ho deixem coure un minut i hi afegim l'aigua.

Quan arrenqui el bull, apaguem el foc i cobrim les sardines amb l'escabetx.

És preferible deixar-ho reposar mínim 24-48 hores abans de menjar-les.

Que vagi de gust!

més informació

VOLS CONÈIXER MÉS SOBRE LES SARDINES?

Com altres vegades, buscant per internet, hem trobat informació interessant de les sardines, us copiem una part del text pubicat a la web “Ets el que Menges”. Si cliqueu al logo que trobareu al final del text, en trobareu més informació que esperem us resulti d’interès.

“Les sardines són un aliment considerat ben humil fins fa poc a la nostra cuina però es poden enorgullir de la seva riquesa nutritiva. Contnen minerals essencials com el calci, el ferro, el iode i sobretot és una font important dels famosos àcids grassos omega-3, bons per al cor i el cervell.

La sardina (Sardina pilchardus) és un peix pelàgic, és a dir, que viu allunyat de les costes. Viatja per les diferents capes d’aigua i té un contingut de greix elevat que l’identifica com a peix blau. Dins la seva mateixa família, hi trobem els seitons o anxoves (Engraulis encrasicolus) i les arengades (Clupea harengus). És una espècie d’una  importància comercial extraordinària i tan abundant a la Mediterrània que va donar nom a l’illa de Sardenya.

Propietats nutricionals de les sardines

Les sardines destaquen per la seva proporció de greix (un 10% del  pes), i, d’aquest, la majoria  és insaturat (6%) amb nombrosos efectes beneficiosos sobre l’organisme que detallem en l’apartat següent.

Per altra banda, tenen un 17% de proteïna, tota d’alt valor biològic, perquè conté tots els aminoàcids essencials i són molt digeribles.

A més, són una bona font de vitamines i minerals diversos:

Vitamines del grup B: entre les quals destaquen la B12 i la B1, que intervenen en els processos d’assimilació dels nutrients energètics (hidrats de carboni, greixos i proteïnes). Aquestes vitamines també són importants per a la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic i la producció d’hormones sexuals.

Vitamines liposolubles com la A, la D i la E: la primera contribueix al manteniment, creixement i reparació de les mucoses, pell i altres teixits del cos; afavoreix la resistència a les infeccions i és necessària en el desenvolupament del sistema nerviós i la visió. La vitamina D afavoreix l’absorció del calci i la seva fixació a l’os i regula els nivells d’aquest mineral en sang. La vitamina E és un antioxidant poderós i és considerada un factor de fertilitat, perquè intervé en el procés de formació d’esperma”

 etselquemenges_logo

receptes