Fesols de Santa Pau amb cloïsses i carxofes

Recomanació

"Per a una cocció perfecte dels Fesols de Santa Pau, us he deixat a la part inferior de la recepta una foto amb les indicacions que ens donen directament els productors dels Fesols"

Nivell dificultat Mig

Temps de preparació 30 minuts + temps de cocció dels Fesols

Recepta per a 4 persones

Preu mig

Ingredients

400gr de Fesols de Santa Pau cuits

24 cloïsses

2-3 carxofes

3-4 dents d’all

½ llimona

Un grapat de julivert

Oli d’oliva verge

Sal

Instruccions

En primer lloc netegem les carxofes, tallem cada meitat en 6 talls i les posem a bullir amb aigua i mitja llimona. Al estar tallades primes les bullirem 5-6 minuts, que quedin una mica cruixents.

A continuació, en una paella, hi posem un bon raig d’oli d’oliva verge i saltem els alls picats durant 30 segons, seguidament hi afegim les carxofes i ho saltem tot junt un minut.

Hi afegim els fesols i ho remenem amb cura de no xafar-los massa i col·loquem les cloïsses a sobre. Baixem el foc i tapem la paella perquè així amb l’escalfor s’obrin les cloïsses.

Un cop obertes, hi tirem un grapat de julivert picat i ho servim amb un rajolí d’oli d’oliva verge.

Que vagi de gust!!!

més informació

Els Fesols de Santa Pau són de Denominació d’Origen Protegida, amb segles de tradició.

He trobat interessant conèixer una mica la història dels Fesols i investigant una mica, a la pàgina web de la DOP Fesols de Santa Pau hi he trobat la història.

“La varietat tradicional de fesols més coneguda, la introducció de la qual com a mínim es remunta al segle XIX, té origen mesoamericà, i probablement va arribar d’Amèrica Central a causa de l’intercanvi econòmic i l’emigració que existia amb Catalunya a través dels denominats indians (vilatans que emigraven al centre i sud d’Amèrica, regions conegudes llavors com les Índies), ja que Olot, capital de la comarca de la Garrotxa, on es troba Santa Pau, era una ciutat on està documentada la migració i tornada d’indians.

Tal com s’explica al llibre “Del volcà a la taula: els Fesols de Santa Pau”, de la Tura Soler, la forma tradicional de conrear els fesols en èpoques passades consistia a plantar-los al mig del blat de moro, ja que aquesta planta li servia per enfilar-se. Quan el blat de moro havia nascut es plantaven els fesols entre planta i planta de blat de moro.

Aquest sistema tenia un doble avantatge, ja que garantia dues anyades (una collita de blat de moro i una de fesols) i perquè la simbiosi era beneficiosa per a les dues espècies: els fesols proporcionaven al blat de moro el nitrogen necessari i el blat de moro garantia als fesols la humitat necessària i els protegia del perillós vent de ponent. 

Tot i això, aquest era un sistema molt laboriós de cultivar els fesols, així que, de mica en mica, es va intentar plantar la fesolera sola. A partir d’aquí, els mateixos cultivadors van anar seleccionant les que s’enfilaven menys, fins a arribar a la varietat que es planta en aquests moments”  llegir més 

Si voleu conèixer més informació sobre el Fesol i sobre Santa Pau, només heu de clicar a la següent imatge

envàs Fesols Santa Pau

 

 

 

 

 

 

 

Instrucció cocció Fesols Santa Pau

receptes