Empanada de botifarró i compota de poma

Recomanació

"Un acompanyament perfecte per a aquest plat pot ser una amanida de brots amb fruits secs, taronja i formatge de cabra"

Nivell dificultat Bàsic

Temps de preparació 45 minuts

Recepta per a 4 persones

Preu econòmic

Ingredients

2 plaques de pasta de full rectangulars

2 botifarrons de ceba

3 pomes dolces

1 ou

2 cullerades grans de mel

sal i oli

Instruccions

En primer lloc, pelem i tallem les pomes a trossets petits i les posem a coure tapades a foc fluix amb un rajolí d’aigua perquè comencin a estovar-se. Si voleu, li podeu afegir un trosset petit de branca de canyella i una tira de pell de llimona.

En una paella a part, hi posem a saltar els botifarrons sense la pell i tallats a trossets. Els botifarrons es desfan molt ràpid, amb un parell de minuts en tindreu prou.

Passats uns 20 minuts, quan les pomes comencin a desfer-se, les aixafem una mica amb una cullera de fusta perquè ens quedi una textura de puré. Ho traiem del foc i ho deixem refredar una mica.

En aquest moment, posem a escalfar el forn a 180 graus.

Agafem una de les plaques rectangulars i la tallem per la meitat, i la col·loquem sobre un paper antiadherent a la safata del forn. A sobre hi posem una base de compota de poma i al damunt el botifarró. Ho tapem amb l’altre meitat i amb els dits enrotllem els costats de la massa perquè no s’obri mentre es cou.

Repetim la mateixa operació amb l’altre rectangle de pasta de full, ho pintem amb un ou batut i ho posem a la part mitja del forn durant uns 20 – 25 minuts.

Abans de servir-ho, en un cassó o inclús al microones, escalfem una mica la mel (10 segons) perquè ens quedi una mica més líquida i amb l’ajuda d’una cullera de postra anirem fent passades per sobre perquè ens quedin fils de mel per sobre.

Que vagi de gust!

més informació

Com altres vegades, hem estat consultant a la viquipèdia, i hi hem trobat informació curiosa i interessant del botifarró. Us deixem un petit extracte, però si cliqueu al logo de la viquipèdia al final de la pàgina, en trobareu més informació. Espero que us agradi!

El botifarró és una mena de botifarra crua de porc que en principi conté sang entre els seus ingredients i sol associar-se tradicionalment a la matança del porc. A Menorca, Occitània, Irlanda i a gran part del domini lingüístic catalanoparlant -on es diu simplement botifarra- de fet existeix tant el botifarró negre com el blanc, i aquest darrer no conté sang.

Dins de la cultura occidental, es menja originàriament a Finlàndia, al Regne Unit i la majoria de països del sud d’Europa i posteriorment ha estat exportat a d’altres d’Amèrica. N’hi ha diverses varietats locals segons el país, per exemple a la cuina dels Països Catalans és prou conegut el de Menorca (cuina menorquina). A alguns llocs d’Àsia també existeixen embotits que, tot i ser diferents, també contenen sang com a un dels seus ingredients, el que més s’acosta al botifarró és potser el dinuguan o “carn de xocolata” de les Filipines, una antiga colònia espanyola.

En alguns llocs n’existeixen variants que contenen grans d’arròs cuit al seu interior, també n’hi ha de sang i ceba. A la variant on no predomina ni la ceba, ni l’arròs ni altres ingrediens fora de la carn i la sang se li pot anomenar a València i altres llocs botifarró de carn, per a diferenciar-la de les altres.

 

viquipèdia

 

receptes